ACHTERGRONDINFORMATIE

Historie van het culinaire evenement ProefMei

In 2008 zijn de Brabantse Wal in combinatie met de befaamde drie AAA’s voor een aantal vrijwilligers het uitgangspunt geweest om Stichting ProefMei op te richten. ProefMei, een culinair cultureel festival met destijds als belangrijkste thema’s; promotie van zowel biodiversiteit, leef- en woonomgeving als toerisme en recreatie. Hierbij vormden samenwerkingsverbanden tussen overheden, ondernemers, onderwijs en (maatschappelijke) organisaties de basis voor het evenement. Op culinair gebied nam het evenement zijn intrek in het oudste laatgotische stadspaleis van Nederland, Het Markiezenhof, waar een stijlvolle setting werd gecreëerd verdeeld over de binnenplaatsen en Hofzaal waar live werd gekookt op basis van de drie AAA’s. In de beginjaren werd de Grote Markt van Bergen op Zoom er nog bij betrokken en later werd daar een vierde ‘A’ aan toegevoegd: het Thoolse Aardappeltje.

ProefMei groeide uit naar een toonaangevend vierdaags internationaal evenement. Binnen het programma
versmolten cultuur en gastronomie zich steeds verder met elkaar en ProefMei werd voor de provincie Noord-Brabant een evenement met een strategisch belang. Er ontstonden meerdere en stevigere
samenwerkingsverbanden met als resultaat een verrijking van het evenementprogramma en meer aandacht
voor de thema’s innovatie en duurzaamheid verbonden aan de grotere regio, de Zuidwestelijke Delta.

Doel van het evenement en de rol van de stichting

Een focus op verdere ontwikkeling en positionering van de segmenten food, vrijetijdseconomie en hospitality
op en om de Brabantse Wal staat centraal waarbij een veelzijdig gezicht wordt gegeven aan de thema’s
innovatie, duurzaamheid, cultuur, Agrifood en Biobased Economy. Hiervoor wil ProefMei een nieuwe en
stevigere verbinding gaan faciliteren tussen ondernemers, onderwijs, overheden en (maatschappelijke)
organisaties op en om de Brabantse Wal. Daar waar het sterker verbindt, is waar het weer opnieuw begint…

PERSBERICHTEN 2025

Beschikbaar voor onmiddelijke publicatie

ProefMei is een uniek festival dat ieder jaar plaatsvindt op de pleinen van het Markiezenhof en via georganiseerde activiteiten in de binnenstad van Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal. Al het nieuws omtrent komende, 16e, editie is samengevoegd in onderstaand persbericht. 

Dit jaar gaan we voor het eerst gebruik maken van hardcups tijdens ons evenement. Specifiek voor dit nieuwe onderdeel én duurzame keuze hebben wij een persbericht opgesteld waar alle info omtrent de hardcups en het gebruik ervan uitgelegd staat:

Jongeren laten beleven hoe deze regio zich ontwikkelt als plantbased streek: daarvoor is de Pop Up University in het leven geroepen. Leerlingen van MollerJuvenaat, Curio en de Jeugdraad ervaren tijdens deze middag op een leuke manier hoe bedrijven pionieren op het gebied van agrifood. 

MEDIA

Perskit 2025

Bij ProefMei zijn wij trots op onze organisatie die dit evenement ieder jaar weer mogelijk maakt. Door de jaren heen zijn daar mooie beelden van geschoten, ontworpen en geschreven door o.a. fotografen Dick Vermaas en John de Jong en grafisch vormgever Jeroen Peetoom van Fraaie Dingen. In onze digitale presskit hebben we er daar een aantal van beschikbaar gesteld die door redacties gebruikt kunnen worden. Deze zijn te vinden via deze link:

CONTACTINFORMATIE

Persaanvragen nemen we in behandeling tot 1 april 2025. Deze kunnen gedaan worden door een mail te sturen naar bedrijven@proefmei.nl. Geef daarbij aan voor welk medium je werkt (voor eigen blogs wordt geen accreditatie toegekend) en wat de insteek van je artikel/productie wordt. Een aanvraag indienen betekent niet dat deze wordt toegekend. We reageren zo spoedig mogelijk op jouw aanvraag (zie ook onze FAQ-pagina).

Voor verdere informatie kun je ook altijd contact opnemen via onze contact-pagina. 

NOG MEER NIEUWS OP SOCIAL MEDIA

Blijf via onze social media kanalen op de hoogte van handige informatie en de mooiste hoogtepunten en vergeet ProefMei niet te taggen tijdens je verslaglegging! @ProefMeiBoZ #ProefMei2025

ProefMei wordt mede mogelijk gemaakt door: