ZATERDAG 10 JUNI

ZATERDAG 10 JUNI

CULINAIRE PLEINEN

14:00 – 22:00
BINNENPLAATSEN EN HOFZAAL – HET MARKIEZENHOF
Toegang: vrij

De binnenplaatsen en de Hofzaal van het Markiezenhof vormen het podium voor producten uit de streek, duurzame voedselproductie en streekgerechten van toprestaurants uit de Brabantse Wal en Oudenaarde. Hierbij zijn de hoofdrollen weggelegd voor de befaamde drie AAA’s (Asperges, Ansjovis en Aardbeien) en de vierde A (Thools Aardappeltje). Naast diverse culinaire hoogstandjes heeft ProefMei op cultureel gebied een gevarieerd en vullend programma met verschillende muzikale hoogtepunten.

MUZIEK

16:00 – 01:00
BINNENPLAATSEN – HET MARKIEZENHOF
Toegang: vrij

Tijdens ProefMei kunt je ook proeven van muziek.
Een gevarieerd muziekprogramma brengt je geheel in de stemming die past bij het moment van de dag. Onder het genot van een verfijnd gerechtje met een bijpassend drankje wordt je omringd door heerlijke muzikale klanken. Wat later op de avond kun je lekker swingen en mogen de voetjes van de vloer op de culinaire pleinen!

RONDGANG STADSREUZEN

Vanaf 14:00
BINNENSTAD BERGEN OP ZOOM
Toegang: vrij

Aan de kant, daar komen de Reuzen! Op zaterdag trekken De Bergse Stadsreuzen door de straten van de binnenstad.

SCHMINK SMOELTJES

14:00 – 19:00
HOFZAAL HET MARKIEZENHOF
Toegang: gratis

Kinderen en schmink, het is een magische combinatie. In de Hofzaal van Het Markiezenhof kunnen kinderen even helemaal opgaan in hun fantasie. Van piraat tot prinses, van monster tot bloemenmeisje of van aardbei tot ansjovis. Bijna alles is mogelijk!

PROEFMEI EXPEDITIE

12:00 – 17:00
STARTLOCATIE VVV BRABANTSE WAL
Toegang: ticket

De ProefMei Expeditie, een leerzame speurtocht voor de hele familie!

ProefMei nodigt kinderen en familie uit om dit jaar deel te nemen aan de ProefMei Expeditie. Een leerzame ontdekkingstocht in en rond de Bergse Binnenstad en onderweg letterlijk en figuurlijk proeven van al het moois van dichtbij!

Samen met jouw familie wandel je door de binnenstad van Bergen op Zoom op zoek naar aanwijzingen. Op de route van de speurtocht bevinden zich leuke ontdekkingspunten waar je wat ziet, ruikt, leert en/of proeft. Leer van Natuurpodium Brabantse Wal alles over insecten, zoals de bijdrage aan jouw voedsel. Ga op zoek naar oude vondsten in het Archeologisch depot! Neem een kijkje in het Delta Agrifood Business (DAB) en ontdek welk plantaardig voedsel jij lekker vindt. 

Praktische informatie: De speurtocht heeft een afstand van circa 2,5 km met een gemiddelde duur van 2 á 3 uur. Tussen 12.00 en 14.00 uur kun je starten vanaf VVV Brabantse Wal (Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom (naast Markiezenhof).  De ProefMei Expeditie eindigt in de Beeldentuin van het Markiezenhof. Lukt het jullie om het raadsel op te lossen?

TRAP VOOR SAP

14:00 – 19:00
BEELDENTUIN HET MARKIEZENHOF
Toegang: 1 munt

Beweging, duurzaamheid en gezonde voeding. Het zijn veelbesproken onderwerpen. In samenwerking met WOD4LIF(V)E en SapLab Fresh Juice combineren wij de begrippen op leuke en sportieve wijze! Tegen inlevering van één munt kun je in de Beeldentuin van Het Markiezenhof een lekker en gezond sapje bij elkaar trappen! En dit alles zonder stroom, dus je bent ook nog eens duurzaam bezig. Tevens kun je jouw gezonde prestatie laten vastleggen in de photo booth door fotograaf Corné de Weert.

MUZIKAAL VERHAAL | JEUGDORKESTEN HARMONIE KOLPINGSZONEN & OHNO! JAZZBAND

14:30 – 16:00
FRANSE TUIN MARKIEZENHOF
Toegang: gratis

De jeugdorkesten van Harmonie Kolping’s Zonen presenteren “Filmreis”, een uniek muzikaal verhaal waarin bezoekers op een magische reis gaan langs zes wereldberoemde sprookjes. Het avontuur begint op een piratenschip, waar bekende filmmuziek bezoekers begeleidt. De show biedt een leuke manier om jong publiek kennis te laten maken met harmoniemuziek. Als bonus is er een verrassende ontmoeting met de OhnO! Jazzband, die een veelzijdig repertoire brengt en bij elk optreden voor een swingende jazzbelevenis zorgt. Een onvergetelijke ervaring voor jong en oud!

EXPOSITIE “HETE VUREN, SCHATTEN UIT HET RIJKS”

11:00 – 17:00
MUSEUM HET MARKIEZENHOF
Toegang: ticket

Museum Het Markiezenhof presenteert met trots de tentoonstelling “Hete vuren”, schatten uit het Rijks.
De tentoonstelling is een oogstrelende selectie van schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum van o.a. Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls.