Streekproducten

  

ProefMei is hét moment om de streekproducten van de Brabantse Wal te ontdekken: De drie AAA’s asperges, aardbeien en ansjovis. En dan ook nog de Thoolse aardappel en de Bergse aardzwammen.

BRABANTSE WAL ASPERGE

Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik is typerend voor de Brabantse Wal. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. Op de grens van hoog op laag groeit de lekkerste asperge: de Brabantse Wal Asperge.

De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze unieke smaak is ontstaan door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind.

Sinds dit jaar geniet de Brabantse Wal Asperge Europese bescherming. De Europese Commissie heeft de ‘witte asperge met een licht zoute en niet-bittere smaak’ toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak. Nederland heeft 12 producten met een Europese bescherming. Uit Nederland genieten vooral kazen bescherming, zoals Kanterkaas. Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat in het register. De Brabantse Wal Asperge is daar nu aan toegevoegd.

  

BERGSE ANSJOVIS

Al vanaf 1295 wachten weervissers uit Bergen op Zoom elk voorjaar vol ongeduld op het moment dat ze in actie kunnen komen. Vissen die in de V-vormige fuik terechtkomen, voelen de trilling van het water dat langs de palen stroomt. Ze durven daar niet doorheen en zo zwemmen ze automatisch naar de punt, het fuikgat in. Tot hun middel wadend maken de vissers het sleepnet los van de palen en kan de fuik worden binnengehaald.

Ansjovis is een teer product dat slechts zeer kort houdbaar is. Vandaar dat de vissers na het vangen niet eerst naar de afslag gaan. Zij mogen hun product rechtstreeks aan huis verkopen. Tweemaal daags wordt uitgevaren, wanneer het laagwater wordt. De vis die verkocht wordt, is dus supervers. In de ‘weren’ gaat de vis niet dood en raakt niet beschadigd door slepende netten. Tweemaal daags wordt de vis dus rechtstreeks aan chef-koks en consumenten verkocht. Alleen wanneer de vangst te groot is om aan huis te verkopen, krijgt de vishandel zijn deel.

Restaurants zetten de Bergse ansjovis in het voorjaar op de kaart als onderdeel van het traditionele AAA-menu, de A van ansjovis en die van aardbeien en asperges, drie seizoensproducten uit de streek.

WEERVISSERIJ
De Thoolse aardappel

De Thoolse aardappelen zijn de eerste, eerlijke en allerlekkerste kleiaardappelen van Zeeland. De echte primeuraardappelen gaan zo *hup* rechtstreeks van het land – meteen naar de klant. Deze primeuraardappelen zijn een zeer smaakvol product dat zich alleen laat vergelijken met verse asperges. Daar smaken ze dan ook erg lekker bij. U hoeft er immers niet altijd puree van te maken! De telers van Alvantho (Alles van Tholen) staan voor u klaar om u aan tafel te laten gaan met de Thoolse aardappel.

   

BERGSE AARDZWAMMEN | SUPERFOOD UIT BERGEN OP ZOOM

Het geeft Jolande Vermaas een goed gevoel koffiedik van de afvalberg te redden en het een nieuwe, nuttige bestemming te geven. Bij onder een aantal horecabedrijven haalt ze wekelijks koffiedik op met haar mooie houten handkar. Dit vormt de voedingsbodem voor haar oesterzwammen.

Tegenover haar huis, in het ‘zwamcafé’, vult ze grote plastic zakken met een mengsel van koffiedik. Als na twee weken de zakken gevuld zijn met een netwerk van witte schimmeldraden, verhuist Jolande ze naar het schemer van de vochtige kelder onder het café. Hier groeien de schimmels nog vier weken verder.

Fascinerend om te zien hoe de creaties hun weg naar buiten zoeken door gaatjes in de zakken. Van kleine babyzwammen tot grote trossen witte paddenstoelen. Na de pluk levert Jolande ze aan verschillende lokale restaurants. Die ze verwerken tot een soepje of een bitterbal. Heerlijk toch?

AARDZWAMMEN, de Bergse oesterzwammen van Aardzwam & Zo, en ook de gedroogde oesterzwam en oesterzwampoeder zijn heerlijk!

AARDZWAM & ZO