Streekproducten

ProefMei is hèt moment om de streekproducten van de Brabantse Wal te ontdekken.
De drie AAA's
ASPERGES, AARDBEIEN en ANSJOVIS

BRABANTSE WAL ASPERGE

Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De hoge met bos bedekte zandgronden gaan hier over in de lager gelegen zeekleipolders. De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en grondgebruik is typerend voor de Brabantse Wal. Het meest opvallend is de steilrand, een monument van aardkundige waarde. Op de grens van hoog op laag groeit de lekkerste asperge; de Brabantse Wal Asperge.

De Brabantse Wal Asperge onderscheidt zich in smaak van andere asperges door een licht zilte smaak. Deze unieke smaak is ontstaan door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide dat ondergronds uitloopt in de richting van Zeeland en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind.

Sinds dit jaar geniet de Brabantse Wal Asperge Europese bescherming. . De Europese Commissie heeft de „witte asperge met een licht zoute en niet-bittere smaak” toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak. Nederland heeft 12 producten met een Europese bescherming. Uit Nederland genieten vooral kazen bescherming, zoals Kanterkaas, Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat in het register. De Brabantse Wal Asperge is daar nu aan toegevoegd.

Klik hier voor de telers en de boerderijwinkels

BERGSE ANSJOVIS

Al vanaf 1295 wachten weervissers uit Bergen op Zoom elk voorjaar vol ongeduld op het moment dat ze in actie kunnen komen. Vissen die in de V-vormige fuik terechtkomen, voelen de trilling van het water dat langs de palen stroomt. Ze durven daar niet doorheen en zo zwemmen ze automatisch naar de punt, het fuikgat in. Tot hun middel wadend maken de vissers het sleepnet los van de palen en kan de fuik worden binnengehaald.

Ansjovis is een teer product dat slechts zeer kort houdbaar is. Vandaar dat de vissers na het vangen niet eerst naar de afslag gaan. Zij mogen hun product rechtstreeks aan huis verkopen. Tweemaal daags wordt uitgevaren, wanneer het laagwater wordt. De vis die verkocht wordt, is dus supervers. In de "weren" gaat de vis niet dood en raakt niet beschadigd door slepende netten. Tweemaal daags dus wordt de vis rechtstreeks aan chef-koks en consumenten verkocht. Alleen wanneer de vangst te groot is om aan huis te verkopen, krijgt de vishandel zijn deel.

Restaurants zetten de Bergse ansjovis in het voorjaar op de kaart als onderdeel van het traditionele AAA-menu, de A van ansjovis en die van aardbeien en asperges, drie seizoen producten uit de streek.

Meer over de ansjovis en de weervisserij