ProefWei | Crime Culinair

PROEFWEI CRIME CULINAIR |  Bergen op Zoom | 19-20-21 mei 2017

“Kunst is gebak voor de ogen en taart voor de geest.”

Speciaal voor de tiende editie van ProefMei, het eigentijds culinair festival in Bergen op Zoom, ontwierp kunstenaarscollectief SynapsZ een kunstproject, getiteld: PROEFWEI CRIME CULINAIR.

Vrijdag van 15.30 - 17.30

Zaterdag 13.00 - 14.30 en 16.00 - 17.30

Zondag 12.30 - 14.00 en 15.30 - 17.00

Het concept werd door kunstenaarscollectief  SynapsZ ontwikkeld voor het Wilhelminaveld en De Blokstallen.

Handelsmerk van SynapsZ is de start met het minimale, sensitieve en soms sensuele gebaar, dat niettemin ‘maximaal’ kan uitmonden in een groot spektakel.

Denk bijvoorbeeld aan ‘Zientuigen’ in het Koetshuis (2015) en ‘Music of the Spheres’ met het Residentie Orkest in theater De Maagd (2016). Het werk van SynapsZ biedt altijd verrassingen, zeker in de nieuwe samenstelling van het collectief met daarin Els van Egeraat en Petra Kwaadgras. Bovendien wordt SynapsZ in dit ProefMei project versterkt door Anouk Roedelof en haar performers van Creative Art Works!

ProefMei is een culinair festival. Maar muziek is een wezenlijk ingrediënt in de totale beleving. En dit jaar komt daar dus beeldende kunst bij. Het project ProefWei, Crime Culinair alleen te zien en te ervaren tijdens de drie dagen ProefMei, is doordrongen van het feit dat kunst voeding moet zijn voor het innerlijk leven van de mens.

Aangestoken door ProefMei gedragen de kunstenaars van SynapsZ en de performers van Creative Art Works zich in dit project als artistieke antropologen. Zij bestuderen objecten, symbolen en verhalen uit de folklore en mythologie van diverse culturen, en vertalen deze naar raadselachtige beelden vol suggestieve symboliek. Hun installaties en performances laten verwijzingen zien naar volkskunst en nijverheid. Zij bewegen vrijelijk heen en weer tussen heden en verleden, tussen fictie en realiteit, en tussen de wereld in ons hoofd en de wereld om ons heen.

Met het site-specifieke werk PROEFWEI CRIME CULINAIR, wordt het Wilhelminaveld gebruikt als een zogenaamd ‘shaped canvas’. In een drie dagen durende performance krijgt de kijker een reeks spannende scènes voorgeschoteld. Iedere toeschouwer zal daarbij in zijn verbeelding en zijn hoofd zijn eigen verhaal vormen.

Binnen in De Blokstallen bevindt zich de bijbehorende installatie CRIME CULINAIR. Hier kan men zich afvragen wat er zich op deze ‘crime-scene’ heeft afgespeeld. Het publiek kan en mag zichzelf in deze installatie fotograferen.

Dat zal zorgen voor hilarische plaatjes op Facebook en Instagram!

SynapsZ = Els van Egeraat, Petra Kwaadgras, Fred de Ron, Gerard Huisintveld, Hans Oerlemans, Jan Slokkers, Richard de Weert. Voor deze gelegenheid uitgebreid met Anouk Roedelof en haar performers.