PROEFMEI COLLEGETOUR IN HET SUIKERLAB

ProefMei is uit op een primeur! En dat lukt ze ook door de ProefMei college tour die plaats gaat vinden in het voormalig Suikerlab in Bergen op Zoom. Studenten hebben de toekomst en zijn onmisbaar om samen met ondernemers, organisaties en de overheid te innoveren. Dat geldt voor alle sectoren, maar al helemaal voor agrofood. Want zonder innovatie en vernieuwing kan agrofood niet. Daarom staat het IRS-gebouw in Bergen op Zoom op vrijdag 5 oktober in het thema van de ontmoeting tussen onderwijs, ondernemers en bestuurders tijdens de Collegetour.

Met het IRS-gebouw strijkt de collegetour op de perfecte locatie neer. Het pand moet dé agrofoodbroedplaats van West-Brabant worden. In het indrukwekkende gebouw in Bergen op Zoom gaan studenten en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten om samen te werken aan een duurzame toekomst. En dat is dan ook precies waar de collegetour om draait. Verbindingen leggen. Kennis delen. En ideeën op doen. Maar dan wel op en eigentijdse manier. Zonder bewegen geen energie.
De Collegetour is een samenwerking tussen de HAS Hogeschool, Hogeschool Zeeland en de Rabobank. Vanuit de HAS wordt er die dag een college gegeven over het belang van eiwitten in ons voedsel. En de Hogeschool Zeeland houdt een college over zeewier in combinatie met “De Eetbare Oosterschelde”. Daarnaast heeft ProefMei Collegetour twee inspirerende sprekers aangetrokken voor haar unieke evenement. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij én directeur van De Verspillingsfabriek Bob Hutten zullen hun opwachting maken. Naast deze inspirerende lezingen en inhoudelijke discussies staat ontmoeten tijdens deze dag centraal. Want werken aan de toekomst, dat doe je samen. Na de college tour vind aansluitend de opening van de extra ProefMei editie plaats. 3 Dagen lang kan het publiek op Het Markiezenhof genieten van “De Eetbare Oosterschelde” en van de Ierse Galway Kitchen. ProefMei werkt samen met Galway in het kader van het Europese jaar van de Gastronomie.

Het verhaal achter je voedsel: Bob Hutten
Eén van de colleges tijdens ProefMei collegetour wordt gegeven door Bob Hutten. Hij is directeur van een cateringbedrijf en oprichter van De Verspillingsfabriek. Hij zet zich al jaren in om verspilling in de voedselindustrie tegen te gaan. En dat is nodig, want alleen al in Nederland gooien we jaarlijks 5 miljard euro aan voedsel weg. Het uitgangspunt is simpel: producten die bestemd zijn als menselijk voedsel, moeten dat ook blijven. Want ondanks dat het verwerken van resten voedsel tot veevoer of mest natuurlijk beter is dan weggooien, blijft het verspilling. Tijdens Collegetour zet Hutten zijn vooruitstrevende werkwijze uiteen en geeft hij de deelnemers een inkijk in het ‘No Waste Policy’.